Problemàtiques dels residus

gavina

 

 

 

 

 

 

 

 

LA PROBLEMÀTICA DELS RESIDUS

La problemàtica dels residus representa una greu amenaça pel medi ambient, cada dia creix la producció de residus i els mètodes de gestió de residus, lluny del model de les 3 R’s( reduir, reutilitzar i reciclar) tot i l’increment i implementació de polítiques de reciclatge cada dia els impactes dels abocadors incontrolats, dels abocaments a la mar, de la incineració mermen un planeta en constant degradació ambiental.

 

Els residus: el problema que s’amaga davall l’estora

A dia d’avui són moltes les problemàtiques ambientals del planeta i a  l’Illa de Mallorca,  al ser un espai limitat explotat turísticament. Però uns dels majors problemes que  (clicau el text per veurer-lo complet)

 

FOTOGRAFIES DE L’ABOCADOR DE SON REUS

A continuació podeu veure les fotografies de l’abocador històric de Son Reus, clausurat recentment  per tal de posar en funcionament el nou abocador de coa, que hi aniran els residus que no puguin ser incinerats entre els dos forns incineradors, l’actual més el nou que pot entrar en funcionament d’aquí un any o dos.

fotosonreus1 copiar

fotosonreus2

fotossonreus3

 

LA INCINERACIÓ: LA CONTROVÈRSIA EN LA GESTIÓ DELS RESIDUS

L’actual tendència en la gestió i tractament de residus ens condueix cap a la incineració, si bé no acaba destruint els residus, si no que els transforma en un altre tipus de residus, i sent potencialment un sistema de contanimació dispersora per l’aire.

 La incineració consisteix en la crema controlada dels residus després del seu assecament per a una millor combustió, aquesta es dur a terme a temperatures molt elevades. Dels residus en queden les cendres i els gasos que s’emeten per la xemeneia de la incineradora.

 La incineració permet la crema de diversos tipus de residus, RSU, residus hospitalaris i fins i tot la crema de residus tòxics i perillosos.

 Algunes incineradores aprofíten l’energia calorífica de la crema de residus per a la producció de energia, parlant de “recuperació energètica”, recuperant energia en forma elèctrica o vapor.

 La incineració de RSU (Residus Sòlids Urbans)  a més de ser una manera efectiva de eliminar el volum dels residus, produïnt una reducció d’entre el 70 i 90% del volum inicial, ho fa  amb una important  aportació contaminant al medi, posant en entredit la seva eficàcia com a mètode per al tractament i gestió  de residus.

 Així és que la incineració provoca diversos tipus de contaminació com pot ser la emisió de gasos tòxics a l’aire  i  la emisió de partícules en suspensió tòxiques que acaben dipositant-se i contaminant sòl i subsòl(posant en perill els aqüífers) d’una manera extensiva en el territori. Tenint en la xemeneia de les incineradores un canó de dispersió espacial de la contaminació.

  Toxicitat per metalls pesants

Els metalls no poden ser destruits en el procès d’incineració quedant de  diverses maneres permanents i amb potencialitat per contaminar, en els filtres de les incineradores, en les cendres.

 Plom i Cadmi

Són dos dels metalls que persisteixen i que no són destruits que més amenacen a la salut pública.  El plom pot  ocasionar danys en la gestació d’infants, així com problemes de desenvolupament intelectual en infants, a més de problemes renals, alguns lligats al càncer de ronyó

Per altre costat el Cadmi pot suposar malalties cròniques si es manté una llarg contacte amb aquest metall.

Les Dioxines

 Les incineradores és una de les principals fonts d’emisió de dioxines, aquestes són substàncies tòxiques persistents(és a dir són de molt difícil degradació i bioacumulatives i lipofíliques s’acumulen majorment als nivells superiors de les cadenes tròfiques (mamífers, majoritàriament) i a les zona dels teixits grassos.

Hi ha diversos informes que denuncien una relació clara i directa de les dioxines com a cancerígenes, així com  produeixen transtorns en els sistemes reproductius dels mamífers.

Les Cendres

És un dels altres problemes altament impactants ambientalment de la incineració la producció de les cendres que tenen components tòxics i per tant estan considerats altament perillosos.

 

 

NOTÍCIES

 

Consell i Govern actuaran contra les 13 pedreres on es fan abocaments il·legals

La institució insular abaixa un 20% la taxa d’enderrocs, però l’encarirà si no n’entren 600.000 tones als punts autoritzats. El PPcritica que no es perseguís els infractors

Les denúncies per abocaments de residus es disparen a Balears un 25% en el que va d’any

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: